איך מכינים נר? סדנה להכנת נרות מבית מאורות ירוקים
יש משהו בנרות שעושה את ההבדל; בין קודש לחול, בין התרוצצות לעצירה, בין תשומת לב החוצה ופנימה. כל אחד וההבדל שלו.
אני אוהבת נרות, את תשומת הלב שהם מביאים איתם למרחב, לאווירה, ואליי פנימה.
בפעם הראשונה שעלה בי הרעיון להכין נרות לבד, זה תפס אותי חזק. הרגשתי שזה משהו שאני רוצה ללמוד, לפתח את המיומנות הזו בעצמי, ולאפשר לעצמי להכין בדיוק את מה שבא לי .
בגדול, אפשר לפתוח גוגל וללמוד להכין נרות לבד, מבטיחה לכם.
אבל אפשר לחסוך את תהליך הלמידה העצמית, שכולל המון ניסוי וטעיה, שעות של קריאה וצפייה בסרטונים, והכנת נרות, שלפחות בהתחלה, רחוקים ממה שאתם מצפים שיצא.
ואם זה המצב אצלכם, מה שאתם מחפשים נקרא סדנה להכנת נרות.
אחרי למעלה משנה של ניסיונות, בדיקת סוגי שעוות, פתילים, בריכות התכה, זמן הבשלה של נרות, והגעה למתכונים המושלמים שלנו, החלטנו גם ללמד איך להכין נרות.
אז בואו נתחיל - איך להכין נר? סדנה להכנת נרות!
תעשיית הנרות התפתחה מאוד בשנים האחרונות, ויותר ויותר אנשים אוהבים להדליק נר ריחני בבית באופן קבוע.
אפשר למצוא היום מלא יצרנים ומגוון סוגי נרות, והאמת, עד שהתחלנו להכין נרות בעצמנו לא היה לנו מושג שיש כל כך הרבה סוגי נרות. הכוונה היא לא לריח של הנר, או הצבע, אלא לחומר הגלם עצמו - מאיזו שעווה עשוי הנר שאנחנו בוחרים להדליק בבית?
אז הבאנו לכם קצת היסטוריה ונתונים, כי אי אפשר בלי. השעווה הנפוצה והנמכרת ביותר כיום (בין היתר בגלל המחיר הזול ) היא שעוות הפרפין הלבנה שכולנו מכירים - נרות שבת, להבונים קטנים, או נרות איקאה צבעוניים.
שעוות פרפין התגלתה באנגליה באמצע המאה ה-19, ע"י הכימאי ג'יימס יאנג, שמצא שיטה ייחודית לזיקוק נפט, מה שאפשר לו לייצר את השעווה בעלות נמוכה מאוד.
עד לגילוי שעוות הפרפין, תהליך הכנת הנרות, או המאורות למיניהם (מנורות שמן, נרות שומן חי), היה יקר מאוד, מסורבל ואפילו מסריח (בעירת שומן חי מייצרת ניחוח חריף).
כיום שעוות פרפין היא הפופולרית ביותר, בעיקר בגלל עלות הייצור הנמוכה שלה ועמידות החומר עצמו. חשוב לדעת כי בעקבות מחקרים מהשנים האחרונות בהם נבדקו סוגי השעוות ותהליך הבערה שלהן, שעוות פראפין אינה מומלצת להדלקה בחדרים סגורים, מאחר והיא מוציאה עשן חריף, עלולה להביא לכאבי ראש, בחילה וסחרחורת ופולטת חומרים מזהמים ומסרטנים.
אז מה עושים? עוברים לשעווה טבעית!
במקרה שלנו- שעוות סויה, שהיא המענה המושלם להכנת נרות טבעיים וריחניים, שאינם מזהמים את הסביבה ואינם מנוסים על בעלי חיים.
בסדנה נרחיב על ההבדלים בין סוגי שעוות, נלמד על היתרונות של שעוות סויה, מגוון השימושים שניתן לעשות בה, טמפרטורת ההתכה הנמוכה שלה, והיתרון שלה בהטמעת ריחות שונים ללא פליטת חומרים מזהמים ומסרטנים.
שעוות סויה אמנם יקרה יותר באופן משמעותי משעוות פרפין, אבל היא מביאה איתה יתרונות וערך מוסף, שהופכים אותה לבחירה האיכותית והנקייה ביותר מבחינתינו. שעוות סויה היא טבעית לחלוטין, אינה מנוסה על בעלי חיים, אינה מזהמת ואינה פולטת חומרים מסרטנים. ניתן להדליק נרות משעוות סויה בחדרים סגורים ללא חשש לכאבי ראש, או נשימת חומרים שאינם רצויים.
מה עוד?
מאחר וטמפרטורת ההתכה של שעוות סויה נמוכה בהרבה מזו של שעוות פרפין, היא גם בוערת הרבה יותר זמן- 30%-40% יותר!
כשהתחלנו להכין נרות, היה ברור לנו כבר מהניסיון השני, שאנחנו רוצים לעשות שימוש בשעווה ידידותית לנו ולסביבה,
ומשם בעצם הכל התחיל.
כלומר להכין נרות זה מגניב והכל, אבל חיפשנו את המשמעות מעבר לנר ריחני ויפה.
לאורך כל הדרך, המחשבה על הכנת הנרות שלנו בתהליך הכי מתחשב שאפשר היתה המצפן העיקרי שלנו.
מכאן גם החלטנו על שימוש בצנצנות ממוחזרות כמוטיב עיקרי בהכנת הנרות שלנו, לא רק בסדנאות, אלא כאמירה אקולוגית ואף קהילתית -תושבי עמק חפר שומרים לנו בקביעות צנצנות ואנחנו עושים סיבובים בכל חודש כדי לאסוף אותן.
בסדנה כל משתתף מתבקש להגיע עם 3-4 צנצנות קטנות או בינוניות שטופות ומנוקות היטב.
את כל השאר אנחנו מביאים, גם את האג'נדה הירוקה. נדבר על תהליכי יצירה ירוקים ומתחשבים, נבין איך ניתן להיות יצירתיים עם קצת מחשבה והתבוננות בכל מה שנמצא גם ככה מסביבנו.
נכיר סוגי פתילים שונים ונלמד איך לבחור את הפתיל הנכון לכל מיכל בהתאם לאווירה שנרצה לייצר ועוצמת הבערה שהנר שלנו צריך. אנחנו עובדים בעיקר עם פתילי כותנה ופתילי עץ, לכל אחד מהם יש את היתרונות שלו.
מה שמביא אותי למושג - "בריכת התכה" . תמיד בחלק הזה של הסדנה אנחנו מקבלים את המבט של … מה, שיעור כימיה עכשיו?
אבל אז מגיעים גם הנהוני ההסכמה - מכירים את זה שאתם מדליקים נר ואחרי כמה זמן הוא בוער כלפי מטה בצורה של בור? כלומר, השעווה בדפנות המיכל \ צנצנת לא נמסים, נוצרים קירות, ומפעם לפעם משימת הדלקת הפתיל נעשית קשה עד כמעט בלתי אפשרית?
אז פה בדיוק דרושה ההבנה של המושג "בריכת התכה" - בסדנה נדגים איך נראה נר עם בריכת התכה שגויה, לעומת נר שהוכן והודלק באופן מדוייק, כך שבריכת ההתכה שלו מושלמת , ותהליך הבערה של הנר אחיד לכל אורך חייו.
אחרי שנדבר נתחיל גם ללמוד באופן מעשי איך להכין נר.
כל אחד מהמשתתפים יבחר את סוג הפתיל שמתאים לסוג המיכל שבו הוא רוצה ליצור את הנר,
נכיר וניגע בשעווה, ונראה שהצבע של שעוות סויה הוא לא לבן, אלא יותר לכיוון בז'.
בתור אחת שממש לא אוהבת לבשל עם מתכונים, או יותר נכון, כל מתכון אצלי הוא בגדר המלצה, אני תמיד מוסיפה את הטאצ' שלי כדי להרגיש שהתערבתי בתהליך היצירה. גם בנרות השמים הם הגבול ויש המון מקום ליצירתיות.
איפה אין מקום ליצירתיות בנרות ? בכל מה שקשור לתהליך ההמסה של השעווה, מזיגת השמנים והריחות בטמפרטורה הנכונה, ערבוב איטי ומתמשך (אחרת יווצרו בועות ) חימום הצנצנות, ומזיגת השעווה בטמפרטורה המדויקת.
אם השעווה חמה מידי - יווצרו בורות, אם נחכה יותר מדי זמן שהשעווה תתקרר- נקבל נוזל סמיך ויווצרו גושים. כאן חייבים לדייק.
זה הזמן לגלות לכם לפחות סוד אחד חשוב במיוחד שאנחנו מלמדים בסדנה - נרות הם יצור מפונק. מאד. ויש להם זיכרון פנומנלי - אם נעשה טעות באחד השלבים, הנר שלנו יזכור אותה ויתן לה ביטוי בנראות או בבערה הסופית שלו.
יש לנו עוד כמה סודות סופר חשובים, שקשורים לטמפרטורות, לזמן ההבשלה של נר עד שהוא באמת מוכן לבערה (ולא, זה לא קורה אחרי 24 שעות ) וליציקת הריחות כדי שהנר באמת יהיה ריחני כמו שאתם חולמים. אבל כדי ללמוד אותם תצטרכו להגיע, לפתוח את הראש והלב שלכם ולהתאזר בסבלנות.
עם מה תצאו בתכלס מהסדנה?
קודם כל, עם חוויה משמעותית ומהנה של למידה בחברותא, עם תחושת יכולת והבנה של תהליך מרתק שנקרא איך מכינים נר. תקבלו המון ידע מקצועי על נרות טבעיים שתיקחו אתכם מעתה והלאה, ותבינו למה אנחנו כל כך מתעקשים עליהם. וכמובן, תצאו עם נרות משלכם, שאתם הכנתם בעצמכם ותוכלו להדליק בבית, או להעניק כמתנה מרגשת ומיוחדת לאדם קרוב ואהוב.
מחכים לכם כדי להכניס את הטבע הביתה.
שחר ועדי.
עלות 320 ש"ח למשתתף
משך הסדנה עד 3 שעות
רצוי להגיע בבגדים נוחים, לפעמים מתלכלכים :)